Familie Haarsma 11 augustus

Goedendag, wij zijn Siebrand en Mieke Haarsma-Folkertsma van Schapenkaasboerderij Tusken Bosk en Mar.

In 1999 zijn wij begonnen met dit bedrijf. Vroeger hadden de ouders van Siebrand hier een melkveebedrijf maar zijn daar met de komst van het melkquotum, midden jaren tachtig, mee gestopt.

Siebrand was toen nog te jong om het bedrijf over te nemen. In 1997 hebben wij de boerderij van Siebrand zijn moeder gekocht met het idee om toch weer iets in de agrarische sector te beginnen. Melkveehouderij was niet mogelijk i.v.m quotum etc. dus zijn het melkschapen geworden. In eerste instantie was het de bedoeling om de melk aan een fabriek te gaan leveren. Die haakte op het laatste moment af zodat we toen hebben besloten om zelf de melk te gaan verwerken tot kaas.

In dec., jan, feb worden de lammetjes geboren en als die groot genoeg zijn kunnen wij weer beginnen met melken. We melken ongeveer 80 tot 90 schapen, dit gebeurt 2 keer per dag in de periode februari t/m september. Van die melk maken we 3 keer per week op ambachtelijke wijze de echte Friese verse schapenkaas en 1 keer per week gerijpte schapenkaas. Zodra het weer het toelaat en er weer voldoende gras is lopen de schapen vanaf eind maart begin april dag en nacht buiten. Eind september begin oktober stopt het melkseizoen weer want dan moeten de schapen hun weer op maken voor het nieuwe aflamseizoen en gaan ze dus met “zwangerschapsverlof”. Ze komen dan eind november weer op stal en kunnen we nog even goed op ze passen voordat ze weer moeten lammeren .

Naast de verse en gerijpte schapenkaas maken we sinds 2019 ook yoghurt van koeienmelk, wat we bij de buurman halen. De verse kaas wordt in veel supermarkten en andere winkels in de regio verkocht. Maar natuurlijk ook thuis in ons kleine miniwinkeltje waar we nog veel meer andere lekkere producten verkopen.

We hebben 11 ha in eigendom en huren van it Fryske Gea nog een eiland, gelegen in het meer de Fluessen en elders nog zo’n 2 ha. In totaal hebben we ongeveer 20 ha tot onze beschikking

We hebben 3 kinderen : Hinke (24) , Ymkje (21) en Wietse-Jan (16). De kinderen hebben allemaal hun eigen dingen maar als het nodig is helpen ze ook wel eens een handje mee. De stal is in 2000 gebouwd met behulp van familie en vrienden. Naast de schapen worden er nog wat vleeskoeien/ kalveren gehouden. Dit is de grote hobby van Siebrand (het blijft een koeienman). Die koeien en kalveren drinken o.a de wei op wat een restproduct is van het kaasmaken. Hier zit nog veel voedingstoffen in en smullen ze lekker van .

Voor verder informatie en details nodigen wij u allen van harte uit op 11 augustus bij de open dag van FF Boeren en lichten wij u graag het een en ander toe.

Kan een afbeelding zijn van etenKan een afbeelding zijn van buitenshuis
Kan een afbeelding zijn van 2 mensen en buitenshuisKan een afbeelding zijn van buitenshuisKan een afbeelding zijn van etenKan een afbeelding zijn van buitenshuis en de tekst 'Het is er Schapenkaas Schapenkaas Verse weer'Kan een afbeelding zijn van buitenshuis