Familie Venema 11 augustus

Hallo!
Wij zijn Durk en Grietje Venema en wij heten jullie van harte welkom op ons veehouderijbedrijf in Elahuizen. Wij wonen hier met onze dochter Sarah van vijf en zoon Jesse van 5 maanden oud, 160 melkkoeien, 53 pinken, 23 kalfjes, 6 kippen, 3 poezen en 1 hond die Zwabber heet.
Melk is goed voor elk!
Wij melken twee keer daags onze 145 koeien in de melkstal en leveren de melk aan FrieslandCampina, deze fabriek verwerkt onze melk en maakt er weer heerlijke producten van; denk maar aan boter, kaas, toetjes, chocolademelk, slagroom en nog veeeel meer.
Elke dag mogen onze koeien naar buiten, hier kunnen ze even lekker een frisse neus halen en smullen van het gras, maar dit lekkere gras krijgen ze ook binnen in de stal, naast kuilgras. Ze krijgen ook nog mais en lekkere brokjes. Deze vinden de koeien heerlijk!
In de stal kunnen de koeien lekker liggen in een bedje van stro, ook hier genieten ze erg van! Hierdoor hebben wij heel veel ouderwetse stalmest en door dat wij dat weer op het land brengen, krijgen wij gezond grasland. De rode regenworm voedt zich met deze ruige stalmest en neemt dit mee in de bodem en houdt daardoor de bodem luchtig en gezond. En de wormen zijn weer een hele belangrijke voedselbron voor de weidevogels!
Wij hebben 80 hectare land (een hectare is zo groot als twee voetbalvelden). Hiervan is 70 ha grasland en op 10 ha groeit mais. Hier omheen groeien nog zonnebloemen (zie foto) en die zijn voor de insecten en vogels, die worden daar heel blij van en wij natuurlijk ook!
Dit land hebben wij nodig om voer te produceren voor onze koeien, dit maaien wij een paar keer per jaar en dat kuilen wij in. zodat wij ook in de winter genoeg voer hebben voor ons vee (kuilgras). In Oktober wordt de maïs geoogst, ook dit komt onder plastic. Zo hebben ook de koeien wat variatie in hun menu. Daar houden ze van. En als ze smakelijk voer krijgen dan kan een koe doen waar hij goed in is, namelijk hele lekkere melk maken!
Dus heb je altijd al een keer op een melkveehouderijbedrijf willen kijken dan is dit je kans! Op 11 augustus stellen wij ons bedrijf helemaal open en mag je alles komen bekijken! Er is dan van alles te zien en te beleven.
Wij willen je graag ontmoeten! Tot dan!
Kan een afbeelding zijn van buitenshuis en de tekst 'VENEMA KOOISTRA MELKVEEHOUDERIJ M'Kan een afbeelding zijn van 1 persoon, staan en buitenshuis
Kan een afbeelding zijn van 2 mensen, staande mensen en hondKan een afbeelding zijn van 1 persoon en buitenshuis